Μεγάλο Φόρουμ Ανώτατης Εκπαίδευσης Κινεζικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων στο ΕΜΠ

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο φιλοξένησε με ιδιαίτερη επιτυχία το 2ο Φόρουμ Ανώτατης Εκπαίδευσης Κινεζικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων, σε επίπεδο Πρυτανικών Αρχών, στις 1 και 3 Νοεμβρίου 2023, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, και την Εκπαιδευτική Ένωση της Κίνας για Διεθνείς Ανταλλαγές.

 

Η πρώτη μέρα εργασιών την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου φιλοξενήθηκε στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του ΕΜΠ με τη συμμετοχή 58 Προέδρων, Αντιπροέδρων και εκπροσώπων από 33 διακεκριμένα Κινεζικά Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία και 21 Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις 14 Ελληνικών Πανεπιστημίων.

 

Στο χαιρετισμό του ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθ. Ανδρέας Μπουντουβής, αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση της Ελληνο-Κινεζικής ακαδημαϊκής συνεργασίας και τις προοπτικές ανάπτυξής της. Σημείωσε την πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα αντιπροσωπείας της Κινεζικής Κυβέρνησης από το Συμβούλιο Υποτροφιών της Κίνας, όπου μπήκαν τα θεμέλια για την ακαδημαϊκή αλληλεπίδραση με στοχευμένες συνεργασίες. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι αυξανόμενες αλληλεπιδράσεις μεταξύ Κινεζικών και Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων θα αξιοποιηθούν ως πρότυπο για τις κινεζο-ελληνικές ακαδημαϊκές συνεργασίες.

 

Ο εκπρόσωπος της κινέζικης αντιπροσωπείας, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Lanzhou, Καθ. Xiaohua Gou, τόνισε ότι o κόσμος αλλάζει ενώ είναι αμετάβλητη η φιλία μεταξύ του Ελληνικού και Κινεζικού λαού. Ως δυο χώρες με λαμπρούς πολιτισμούς, και δεδομένου ότι τα Πανεπιστήμια πάντα πρωτοστατούν στην ανάπτυξη παγκοσμίως, η συνεργασία Κίνας και Ελλάδας στην Ανώτατη Εκπαίδευση έχει νόημα όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κίνα αλλά και για τον κόσμο που αλλάζει, προς ένα καλύτερο μέλλον.

 

Την εναρκτήρια εκδήλωση χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Καθ. Οδυσσέας-Ιωάννης Zώρας.

 

Στο πλαίσιο κεντρικών και παράλληλων συνεδριών, οι προοπτικές και το πλαίσιο για κοινά προπτυχιακά προγράμματα και διπλά πτυχία αποτέλεσαν αντικείμενο ευρείας συζήτησης. Τονίσθηκε η ανάγκη και συζητήθηκαν εργαλεία ενίσχυσης της κινητικότητας φοιτητών και προσωπικού, και της διευκόλυνσης κοινής επιστημονικής ερευνητικής συνεργασίας. Παράλληλα, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της ψηφιακής τεχνολογίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

 

Όπως προέκυψε από τις συζητήσεις, που έλαβαν χώρα στο Φόρουμ του ΕΜΠ, το εύρος των επιστημονικών κλάδων, όπου μπορούν να βρουν έδαφος οι συνεργασίες μεταξύ Κινεζικών και Ελληνικών πανεπιστημίων, είναι τεράστιο: από γεωργία και κτηνιατρική έως αθλητισμό, ιατρική, περιβάλλον, αστρονομία. Στα στρογγυλά τραπέζια, που ακολούθησαν συζητήθηκαν – μεταξύ άλλων - θέματα σχετικά με επιστήμες μηχανικού και πληροφορική αλλά και θέματα από το χώρο των τεχνών και ανθρωπιστικών σπουδών, σχετικά με την αρχαιολογία, τις κοινωνικές επιστήμες και τις παραστατικές τέχνες. Ακολούθως οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, όπου παρουσιάστηκαν οι υπηρεσίες εκπαίδευσης και πολιτισμού που προσφέρει και οι δράσεις καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που φιλοξενεί. 

 

Τη δεύτερη ημέρα του Φόρουμ, Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, η κινεζική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε Εργαστηριακές Μονάδες του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου: Εργαστήριο Λιμενικών Έργων – Καθ. Β. Τσουκαλά, Επ. Καθ. Μ. Χόνδρος. Αεροσήραγγα, Εργαστήριο Τεχνολογικών Καινοτομιών Προστασίας Περιβάλλοντος – Καθ. Δ. Μπούρης. Εργαστήριο Αεροδυναμικής – Αν. Καθ. Β. Ριζιώτης. Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων και Ηλεκτρικών Μετρτήσεων – Καθ. Ι. Γκόνος. Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών και Ηλεκτρονικών Ισχύος – Καθ. Α. Κλαδάς, Επ. Καθ. Α. Αντωνόπουλος.

 

Συνημμένα: Ο κατάλογος των Πανεπιστημίων που συμμετείχαν και το πρόγραμμα του Φόρουμ.

 

 Back to top