Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε η Βραδιά του Ερευνητή 2017

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε η Βραδιά του Ερευνητή 2017

Ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι επισκέπτονται ετησίως την τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη τους χώρους των πανεπιστημίων σε περισσότερες από 300 Ευρωπαϊκές πόλεις για να συμμετάσχουν  στη Βραδιά του Ερευνητή, μια εκδήλωση-θεσμό που διοργανώνεται ήδη επί 11 χρόνια.

 

Στη χώρα μας, για Τρίτη χρονιά εφέτος, την Βραδιά του ερευνητή, διοργανώνει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο άνοιξε τις πύλες του στο ευρύ κοινό  την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου.

Βασικός στόχος της Βραδιάς είναι η προβολή και ανάδειξη του έργου των ερευνητών και της σπουδαιότητας του ρόλου τους στην επιστήμη και την κοινωνία στο ευρύ κοινό.

 

Το κτίριο Αβέρωφ στο ιστορικό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και αποκατάστασης, φιλοξένησε και εφέτος τη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ, παρέχοντας τη μοναδική ευκαιρία για το ευρύ κοινό, με έμφαση στους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, να δει ταυτόχρονα, μια μόνο βραδιά το χρόνο, σημαντικά καινοτόμα ερευνητικά επιτεύγματα από όλες τις Σχολές του Πολυτεχνείου. 

 

Από τις πέντε το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα χιλιάδες κόσμου επισκέφθηκαν το εμβληματικό κτίριο Αβέρωφ για τη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ, αλληλεπιδρώντας με φοιτητές και ερευνητές των εννέα Σχολών του Πολυτεχνείου, καθώς και με επιλεγμένες ερευνητικές ομάδες από όλα τα Πανεπιστήμια της Αθήνας, συμμετέχοντας διαδραστικά σε πειραματικές επιδείξεις, υπολογιστικές προσομοιώσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διαγωνισμούς, εκπλήξεις και δρώμενα. 

 

Το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους ερευνητές, το έργο τους, τη μαγεία της επιστήμης, αλλά και τη σημαντική τους προσφορά στην κοινωνία και στην ανάπτυξη της χώρας, απομυθοποιώντας την εικόνα του απρόσιτου επιστήμονα. 

 

Στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ μετείχαν ερευνητές του ιδρύματος, αλλά και άλλων Πανεπιστημίων της Αθήνας, προβάλλοντας στο ευρύ κοινό τα ερευνητικά τους επιτεύγματα, προσβλέποντας στη βελτίωση της κοινωνικής αναγνώρισης των ερευνητών, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα ερευνητικά αποτελέσματα, καθώς και την αύξηση του ενδιαφέροντος και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων προς ερευνητικά επαγγέλματα.

 

Στην διάρκεια της εκδήλωσης διεξήχθησαν πρωτότυπα χημικά πειράματα με νανοϋλικά, πολυμερή, καύσιμα, εφαρμογές laser, μετρήσεις φυσικής ραδιενέργειας, πραγματοποιήθηκαν επιδείξεις ρομπότ, drone, τρισδιάστατων απεικονίσεων, γεωδαιτικών μετρήσεων, και παρουσιάστηκαν πρωτότυπες αρχιτεκτονικές μελέτες.Back to top