«Κλείδωσε» το Γεφύρι της Πλάκας – ολοκληρώθηκε το κύριο μέρος των εργασιών αναστήλωσης του μνημείου

«Κλείδωσε» το Γεφύρι της Πλάκας – ολοκληρώθηκε το κύριο μέρος των εργασιών αναστήλωσης του μνημείου

Η Δευτέρα 2 Δεκέμβρη 2019 ήταν μια πολύ σημαντική μέρα για την αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας. «Κλείδωσε» το Γεφύρι, τοποθετήθηκαν δηλαδή οι θολίτες (καμαρολίθια) στο ανώτερο σημείο του κύριου τόξου. Στις 3 Δεκέμβρη 2019, αργά το απόγευμα, «κλείδωσε» και το δεύτερο τόξο. Έτσι, ολοκληρώνεται το βασικό κομμάτι των εργασιών αναστήλωσης του μνημείου. Απομένουν κάποιες συμπληρωματικές εργασίες, όπως η ολοκλήρωση των καλντεριμιών και των στηθαίων του  καταστρώματος του Γεφυριού κλπ. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, για περίπου έξι μήνες το ικρίωμα θα παραμείνει στη θέση του και θα μελετηθεί η συμπεριφορά του Γεφυριού, κατά τη διαδικασία της αφαψίδωσης. Καθόλο το διάστημα αυτό, θα υπάρχει συστηματική παρακολούθηση του Γεφυριού με ειδικά όργανα, ώστε να διαπιστωθεί ότι στέκει ξανά με ασφάλεια στη θέση του, πάνω από τον Άραχθο. Στη διαδικασία του «κλειδώματος» του Γεφυριού, εκ μέρους του Ε.Μ.Π., παραβρέθηκε ο Καθηγητής Δ. Καλιαμπάκος, Συντονιστής της Ομάδας Έργου του Ε.Μ.Π. και Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας, ο Γ. Σμύρης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, ο Χ. Παπαβρανούσης, εκπρόσωπος του ΤΕΕ Ηπείρου στην Επιτροπή Παρακολούθησης και σχεδόν σύσσωμο το τμήμα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που ελέγχει την εκτέλεση της σύμβασης.

 

Η αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας αποτελεί ένα εγχείρημα παγκόσμιας εμβέλειας. Τις πρώτες στιγμές μετά την κατάρρευση του γεφυριού, σε μια χώρα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, ίσως κανείς δε φανταζόταν ότι το γεφύρι μπορούσε να ξαναστηθεί στη θέση του. Σε εκείνες, τις πρώτες κρίσιμες, γεμάτες θλίψη μέρες, η παρέμβαση του Ε.Μ.Π. υπήρξε καθοριστικής σημασίας. Μετά την πρώτη αυτοψία στην περιοχή, παρουσία του πρύτανη του Ε.Μ.Π. Ι. Γκόλια,  λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση, το Ε.Μ.Π., μετά λόγου γνώσεως, δήλωσε ότι το Γεφύρι μπορεί και πρέπει να αναστηλωθεί, μετατρέποντας το διάχυτο κλίμα απογοήτευσης σε μια μαχητική στάση για την αναστήλωσή του Γεφυριού. Ανέλαβε δε, άμεσα, την πραγματοποίηση των πρόδρομων μελετών και συνέβαλε καίρια στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης της αναστήλωσης.

 

Με τη συστηματική δουλειά των 25 καθηγητών και των 44 ερευνητών, που έδωσαν όχι μόνο τις γνώσεις τους αλλά και την ψυχή τους στην υπόθεση της αναστήλωσης, το Ε.Μ.Π. βρέθηκε στην πρωτοπορία της προσπάθειας αυτής, πάντα  σε στενή συνεργασία με τους φορείς της Ηπείρου και τις τοπικές κοινωνίες αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς  φορείς.

 

Το Ε.Μ.Π. θα συνεχίσει να παρακολουθεί το έργο μέχρι την πλήρη ολοκλήρωσή του.Back to top