ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ

BΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

 

Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Ε.Μ.Π. γεννήθηκε το 1837 και ξεκινά την επίσημη λειτουργία της το 1914 με νόμο του κράτους. Αποτελεί μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες ελληνικές ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες. Σήμερα η Βιβλιοθήκη διαθέτει 240.000 τόμους βιβλίων, 1.500 τίτλους περιοδικών και πολλές ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Χρήση των υπηρεσιών και του υλικού της Βιβλιοθήκης μπορούν να κάνουν όλα τα μέλη του ΕΜΠ, καθώς και το ευρύτερο κοινό, το οποίο όμως δεν απολαμβάνει το δικαίωμα δανεισμού και διαδανεισμού.

 

Στεγάζεται στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και διαθέτει ένα Παράρτημα στη Λ. Πατησίων. Από τον Απρίλιο του 2000 λειτουργεί το νέο κτήριο στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου (Κεντρική Βιβλιοθήκη) συνολικής επιφάνειας 7.000 m2 περιλαμβάνει αναγνωστήριο 500 θέσεων, 6 αίθουσες ομαδικής μελέτης (ομάδα τουλάχιστον 3 ατόμων, μέγιστη διάρκεια 3 ώρες), 2 θέσεις εργασίας για Η/Υ και 2 φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, που λειτουργούν με μαγνητικές κάρτες. Στο ίδιο κτήριο στεγάζεται ως ειδική συλλογή και η Ιστορική Βιβλιοθήκη του ΕΜΠ. Είναι αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας ανασύστασης της παλαιάς συλλογής της βιβλιοθήκης του& Ιδρύματος. Περιλαμβάνει περίπου 60.000 τόμους βιβλίων και περιοδικών που έχουν εκδοθεί από τον 17ο αιώνα μέχρι το 1950. Ο κύριος όγκος της συλλογής αποτελείται από παλαίτυπα και σπάνια βιβλία, φυλλάδια, χάρτες, γκραβούρες και εγκυκλοπαίδειες.

 

Το Παράρτημα Πατησίων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΕΜΠ αποτελείται από 3 λειτουργικές ενότητες, στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, οι οποίες καλύπτουν θεματικά το γνωστικό αντικείμενο της Αρχιτεκτονικής, Πολεοδομίας και των Καλών Τεχνών. Ειδικότερα οι ενότητες αυτές είναι οι ακόλουθες: 1. Βιβλιοθήκη – Αναγνωστήριο Κτηρίου Αβέρωφ, 2. Βιβλιοθήκη – Αναγνωστήριο, κτήριο Μπουμπουλίνας, 3. «Βιβλιοθήκη Κ. Α. Δοξιάδη», κτήριο Μπουμπουλίνας 5ος όροφος. Η συλλογή Δοξιάδη με ≈ 24.000 τεκμήρια αποτελεί μία σημαντική πληροφοριακή μονάδα έρευνας και εκπαίδευσης με διεθνή ακτινοβολία, περιλαμβάνοντας τίτλους βιβλίων και περιοδικών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων.

 

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 

Tο EMΠ, ασκώντας την ακαδημαϊκή πολιτική του ως Ίδρυμα, παρεμβαίνει στο χώρο παραγωγής συγγραμμάτων και εκπαιδευτικού υλικού με τους εξής μηχανισμούς:

 • Πανεπιστημιακές Eκδόσεις EMΠ. Eκδίδουν βιβλία που καλύπτουν τα αντικείμενα επιστήμης και τεχνολογίας τα οποία θεραπεύονται στο EMΠ, αλλά και βιβλία γενικό τερου ενδιαφέροντος. Aυτά απευθύνονται κυρίως στους φοιτητές, ορισμένα διανέμονται ως συγγράμματα και άλλα αφορούν ευρύτερο κοινό. Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις ΕΜΠ διαθέτουν σύγχρονο Εργαστήριο Επιτραπέζιας Ηλεκτρονικής Τυπογραφίας.
 • Εκτυπωτική Μονάδα ΕΜΠ. Πρόκειται για μια μονάδα εξοπλισμένη με σύγχρονα μηχανήματα, στην οποία παράγεται ο συνολικός όγκος των σημειώσεων και βιβλίων που εκδίδονται με ευθύνη του Ιδρύματος και διανέμονται στους φοιτητές. Oι σχετικές με τις εκδόσεις του EMΠ δραστηριότητες στεγάζονται στο Θωμαΐδειο Κτήριο Eκδόσεων και είναι:
  • Το Γραφείο των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων EMΠ.
  • Το Εργαστήριο των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων EMΠ.
  • H Eκτυπωτική Mονάδα.
  • Tο μόνιμο εκθετήριο βιβλίων.
  • H διανομή των σημειώσεων και συγγραμμάτων στους σπουδαστές.
  • H αποθήκευση των παραγόμενων βιβλίων και σημειώσεων.

 

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Τα εστιατόρια του Ιδρύματος (στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και στην Πατησίων) λειτουργούν πρωί, μεσημέρι και βράδυ όλες τις ημέρες, εκτός από τις διακοπές (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι). Εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τους φοιτητές και το προσωπικό του Ιδρύματος. Δωρεάν σίτιση παρέχεται στους φοιτητές του Ιδρύματος που έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, όπως προβλέπουν οι ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Η λειτουργία των εστιατορίων παρακολουθείται από την ειδικά για το σκοπό αυτό υφιστάμενη Επιτροπή Εστιατορίου και ελέγχεται από υγειονομικής πλευράς από τον προϊστάμενο της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ιδρύματος (Ιατρός). Παράλληλα η λειτουργία του εστιατορίου υφίσταται τους ελέγχους των υγειονομικών υπηρεσιών του Κράτους. Εστιατόριο Ζωγράφου: 210-772-3068, Εστιατόριο Πατησίων: 210-772-3832

 

ΚΥΛΙΚΕΙΑ

Στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου λειτουργούν κυλικία στις σχολές Πολιτικών, Ηλεκτρολόγων, Χημικών, Τοπογράφων και Μεταλλειολόγων Μηχανικών, στη ΣΕΜΦΕ, στο Γυμναστήριο και στο κτηριο Διοίκησης. 

 

ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ - ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

 

Το Τμήμα Φυσικής Αγωγής διαθέτει δύο γυμναστήρια: ένα στην Πατησίων (κτήριο Μπουμπουλίνας, 5ος όροφος) και ένα στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου (κοντά στη Φοιτητική Εστία). Οι φοιτητές που είναι μέλη αθλητικών συλλόγων μπορούν να συμμετέχουν σε κάποια από τις αντιπροσωπευτικές ομάδες του Ιδρύματος και να λαμβάνουν μέρος σε διαπανεπιστημιακούς αγώνες. Οι υπόλοιποι φοιτητές μπορούν να ασχοληθούν ερασιτεχνικά, τόσο στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ, όσο και σε εξωπολυτεχνειακούς χώρους. Αναλυτικότερα, τα αθλήματα με τα οποία μπορούν να ασχοληθούν οι φοιτητές του ΕΜΠ είναι: γυμναστική/fitness training, αεροβική, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, yoga, pilates, επιτραπέζια αντισφαίριση, αντισφαίριση, κολύμβηση, πόλο, ιστιοπλοΐα, ιστιοσανίδα, υποβρύχιες καταδύσεις, rapel, καράτε, τζούντο, ανεμοπορία, αναρρίχηση, στίβος, ιππασία, σκι, σκάκι, χιονοδρομίες, θαλάσσιο σκι κ.λπ. Η συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις είναι δωρεάν, με εξαίρεση μερικά σπορ στα οποία οι σπουδαστές πληρώνουν ένα μέρος των εξόδων τους.

 

ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ

Στην πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου έχει κατασκευαστεί από το 2004 ένας Ποδηλατόδρομος μήκους 4 χλμ. Πρόκειται για μια πράσινη διαδρομή  που συνδέει περιμετρικά όλες τις σχολές και τις υποδομές του ΕΜΠ (εστιατόριο, βιβλιοθήκη κλπ), ενώ έχουν διαμορφωθεί και χώροι προσωρινής παραμονής για ξεκούραση που διαθέτουν καθιστικά, πέργκολες, ποδηλατοστάσια και βρύσες.  Ο Ποδηλατόδρομος διέρχεται από τις 2 κεντρικές πλατείες του ΕΜΠ στην διοίκηση, ενώ μελετώνται προεκτάσεις του προς το ΕΚΠΑ και το πάρκο Γουδή.

 

 

ΙΑΤΡΕΙΟ

Iατρική συνδρομή παρέχεται από το ιατρείο που υπάρχει στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και λειτουργεί ως διαγνωστικό και παραπεμπτικό, καθώς και για την παροχή πρώτων βοηθειών. Το ιατρείο βρίσκεται στο κέντρο της πολυτεχνειούπολης, στο ισόγειο του κτηρίου γενικών μαθημάτων της ΣΕΜΦΕ, δίπλα στην κεντρική πλατεία. Πληροφορίες: 210-772-1566, Ιατρός κ. Α. Αντωνόπουλος: 210-772-1568.

 

 

IΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

 

Ο Ιερός Ναός των Τριών Ιεραρχών της Πολυτεχνειούπολης λειτουργεί κατά τις Ιερές Ακολουθίες του εκκλησιαστικού έτους (εκτός ακαδημαϊκών διακοπών και καθημερινά, με ωράριο σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα των εθελοντών νεωκόρων και των ενδιαφερόμενων φοιτητών. Αρμόδια για τη λειτουργία του ναού είναι η Επιτροπή Μέριμνας του Ιερού Ναού Τριών Ιεραρχών Πολυτεχνειούπολης. Ο Ιερός Ναός βρίσκεται δίπλα στις νέες αίθουσες διδασκαλίας της ΣΕΜΦΕ.Back to top